РОЗРАХУНКОВО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИЙ МЕТОД ОБГРУНТУВАННЯ КОЕФІЦІЄНТА ВІДДІЛЕННЯ ЗЕРНА - Шейченко, В. О.; Дудніков, І. А.; Кузьмич, А. Я.; Шевчук, М. В.; Яхін, С. В. (Podilian Bulletin: Agriculture, Engineering, Economics, 2017)
Розроблено пристрій попереднього обмолоту зерна жатки зернозбирального комбайну КЗС 9-1; завдяки якому уможливлюється відокремлення (на усталених режимах функціонування комбайна) 30- 35% зерна на ранніх фазах транспортування зерно-соломистої маси до молотильно-сепаруючої системи. Запропоновано ефективність пристрою попереднього обмолоту зерна жниварки оцінювати на підставі аналізу співвідношення маси відділеного ним зерна до маса зерна; яка очікується до надходження. Розрахунково-експериментальним методом встановлено; що за малих значень пропускної спроможності і довжини гону (q=2кг/с; i l =6м) до 93% зерна; яке надходить в похилу камеру жатки відділяється від колоса. Це зерно осідає в нижній частині похилої камери і формує свій потік. За пропускної здатності 2кг/с та довжини гону i l =15м коефіцієнт відділення досягає значення 0;63. Зі збільшенням швидкості переміщення комбайна значення коефіцієнта відділення зерна зростає.