FEEDING IS A MAJOR COMPONENT OF LIVESTOCK PRODUCTION TECHNOLOGY

Authors

  • А. Т. Tsvigun State Agrarian and Engineering University in Podilya, Ukraine
  • І. А Іоnov State Agrarian and Engineering University in Podilya, Ukraine
  • О.А Tsvigun State Agrarian and Engineering University in Podilya, Ukraine

Keywords:

feeding, feed, energy, nutrients, milk, live weight, NRC, ARC, INRA

Abstract

The main principles of scientific and methodological approaches to the normalization of animal feeding are studied in 15 monographs, reference books and manuals, 39 recommendations and 19 patents and copyright certificates. World and domestic approaches to the normalized feeding of farm animals have been studied. Strategic directions of normalized animal feeding have been developed, which include organizational, methodological and practical measures. The creation of a unified scientific and methodological center for animal nutrition and a network of analytical laboratories is substantiated. For the development of normalized animal feeding, it is proposed to develop and implement a modern methodology for animal nutrition rationing based on NRC principles and approaches, to develop and implement technologies for the management of the feeding and development of high-performance animals, with further justification of detailed animal feeding standards

Author Biographies

А. Т. Tsvigun , State Agrarian and Engineering University in Podilya

Dr. (Agric), Professor,, Corresponding Member of NAAS
Department of Agriculture

І. А Іоnov , State Agrarian and Engineering University in Podilya

Dr. (Agric), Professor,, Corresponding Member of NAAS
Department of Agriculture

О.А Tsvigun, State Agrarian and Engineering University in Podilya

Ph.D. of veterinary sciences, Associtate Professor
, Dean of the Faculty of Veterinary Medicine and Technologies in Animal Husbandry,
Department of Agriculture

References

Братишко Н.І., Іонов І.А., Ібатуллін І.І. Ефективна годівля сільськогосподарської птиці. К.: Аграрна наука, 2013. 164 с.

Жукорський О.М., Борисенко В.Г., Іонов І.А., Шаповалов С.О. Багаторівнева інформаційно-аналітична система – технологічна складова виробництва тваринницької продукції. Тваринництво України : наук.-практ. журн. 2014. № 6. С. 2-6.

Ібатуллін І.І., Жукорський О.М. та ін. Методологія та організація наукових досліджень у тваринництві. посібник К. Аграрна наука, 2017. 328 с. (У співав. Цвігун А.Т.)

Іонов І. А. Проведення дослідів з годівлі сільськогосподарської птиці. Методологія та організація наукових досліджень в тваринництві : навч. посіб. НААН України, Нац. ун-т біоресурсів і природокористув. України; за ред. І. Ібатуловича, О. М. Жукорського. Київ : Аграрна

наука, 2017. С. 163–170.

Іонов І.А. Науково-методологічні підходи до нормування годівлі тварин та стратегія їх реалізації. Доповідь директора Інституту тваринництва НААН, д. с.-г. н., член-кореспондента НААН на президії НААН України в грудні 2013 року.

Цвігун А.Т., Цвігун О.А. Залежність споживання сухої речовини кормів молодняком великої рогатої худоби молочних і м’ясних порід. Науковий вісник НУБіП України. Серія «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Київ : ВЦ НУБІП України, 2013.

вип.. 190. С.198-203.

Цвігун О.А., Цвігун А.Т. Вплив факторів годівлі на споживання кормів молодняком чорно-рябої породи. Серія «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Збірник наукових праць ПДАТУ 2012 р. Вип 20. С. 299 – 303.

Цвігун А.Т. Годівля сільськогосподарських тварин [довідник у таблицях]. Кам.- Подільський: Аксіома, 2007. 100 с.

Цвігун А.Т., Повозніков М.Г., Блюсюк С.М., Цвігун О.А. «Методологічні основи проектування норм годівлі худоби». Зоотехнічна наука: історія, проблеми, перспективи. Матеріали ІІІ міжнародно-практичної конференції. ПДАТУ 2013 р. С. 146 - 148.

ARC. The Nutrient Requirements of ruminant. II Livestock. Comm. Agr. Bur. London, 1980. 351 p.

JNRA. Ruminant Nutrition Recommended Allowances and Feed Tables II jLNRA, Paris and London, 1989. 389 p.

NRC. Nutrient Requirements of Beef Cattle II Sixth Revised Edition, 1988. –132 p.

NRC. Nutrient Requirements of Dairy Cattle II Washington, National Academy of Science, 1988.–193 p.

Published

2022-05-12

How to Cite

Tsvigun А. Т., Іоnov І. А., & Tsvigun . О. (2022). FEEDING IS A MAJOR COMPONENT OF LIVESTOCK PRODUCTION TECHNOLOGY. Podilian Bulletin: Agriculture, Engineering, Economics, 1(34), 63–70. Retrieved from http://pb.pdatu.edu.ua/article/view/256540

Issue

Section

Статті