USING MIXED FODDERS WITH DIFFERENT LEVELS OF LYSINE IN OSTRICHES FEEDING

Н. М. Федорук

Abstract


Current state of ostrich production in Ukraine requires evidence-based recommendations on the amino acidnitrition og poultry. African ostrich females eggs productivity depends on the content of essential amino acids in the feed .Lysine is an essential element of theamino acids contained in fodder. There has been experimentally determined the lysine optimal content in the composition of animal feed for Africanostriches during oviposition. The highest egg productivity was found in the experimental group of birds that consuming feed with lysine content of 1.1 %. Iaying egg productivity index per female was higher than in the control variantby 8.0 %. Gross ostrich eggs production from females consuming feed containing 1.1 % of lysine was different from that of the control by 7.9 %. No significant difference was found between the eggs weigh obtained from female ostriches consuming feed containing 1.1 and 1.2 % of lysine.

Keywords


Lysine; full-feed; African ostrich; egg productivity; egg weight; female ostriches egg productivity; ostrich feeding

References


Borysenko, V. H., Yastrebov, K.Yu., & Ionov, I.A. (2004). Aminokyslotne zhyvlennya v ptakhivnytstvi i faktory yoho pokrashchennya [The amino acid in poultry nutrition factors and its improvement] // Poultry : Interdepartmental thematic scientific collection. Poultry Research Institute, 55, 196-199.

Ibatullin, I. I., Melnychuk, D. O., & Bohdanov, H. O. (2007). Hodivlia silskohospodarskykh tvaryn [Feeding farm animals]. Vinnitsa, Ukreynia: New book.

Ibatulin, I. I., Slobodianiuk, N. M., & Nedashkivskyi, V. M. (2005). Produktyvni yakosti kurchat-broileriv za riznykh rivniv proteinu, lizynu ta metioninu u kombikormi [Productive as broiler chickens at different levels of protein, lysine and methionine in animal feed]. Scientific Journal KSAU, 42, 105–112.

Sakhatsky M. I. (2007). Naukove zabezpechennya strausivnytstva v Ukrayini [Scientific support ostrich in Ukraine]. Modern poultry, 8-9, 31-37.

Deeming, D. C. (1999). Ostrich. Biology, breeding end diseases. Manchester : Manchester University.

Polat, U (2003). Effects of different dietary protein levels on the biochemical and production parameters of ostriches (Struthio camelus). Vet. Arhiv, 73–80.

Severianova, L. A., Dolhyntsev, M. E. (2007). Sovremennie predstavlenyia o deistvyy amynokysloti L-lyzyna na nervnuiu y ymmunnuiu rehuliatornie systemi [Modern views on the effect of the amino acid L-lysine on the nervous and immune regulatory system]. Kursk scientific-practical herald "Man and his health", 2, 67-79.

Terpylovskaia, O. N., & Yvanov, V.A. (1990). Strukturnofunktsyonalnaia orhanyzatsyia khromatyna nervnikh kletok mlekopytaiushchykh [Structurally functional organization of chromatin nerve cells of mammals]. Successes of modern biology, 110, 1(4), 118-133.


GOST Style Citations


Борисенко, В. Г. Амінокислотне живлення в птахівництві і фактори його покращення [Текст] / В.Г. Борисенко, К.Ю. Ястребов, І.А. Іонов // Птахівництво: Міжвід. темат. наук. зб. (Матеріали V Укр. конф. по птахівництву з міжнарод. участю) / Інститут птахівництва УААН. – Харків, 2004. – Вип. 55. – С. 196–199.

Ібатуллін, І. І. Годівля сільськогосподарських тварин [Текст] / І. І. Ібатуллін, Д.О. Мельничук, Г. О. Богданов та ін. – Вінниця : Нова книга, 2007. – 616 с.

Ібатулін, І.І. Продуктивні якості курчат-бройлерів за різних рівнів протеїну, лізину та метіоніну у комбікормі [Текст] / І.І. Ібатулін, Н.М. Слободянюк, В.М. Недашківський // Науковий вісник ХДАУ. – 2005. – Вип. 42. – С. 105–112.

Сахацький, М.І. Наукове забезпечення страусівництва в Україні [Текст] / М. І. Сахацький // Сучасне птахівництво. – 2007. – № 8-9. – С. 31-37.

Deeming, D. C. Ostrich. Biology, breeding end diseases [Текст] / D. C. Deeming. – United Kingdom : Manchester University, 1999. – 342 p.

Polat, U. Effects of different dietary protein levels on the biochemical and production parameters of ostriches (Struthio camelus) [Текст] / U. Polat // Vet. Arhiv, 2003. – C. 73–80.

Северьянова, Л.А. Современные представления о действии аминокислоты L-лизина на нервную и иммунную регуляторные системы [Текст] / Л.А. Северьянова, М.Е. Долгинцев // Курский научно-практический вестник «Человек и его здоровье». – 2007. – № 2. – С. 67–79.

Терпиловская, О.Н. Структурно-функциональная организация хроматина нервных клеток млекопитающих [Текст] / О.Н. Терпиловская, В.А. Иванов // Успехи соврем. биологии. – 1990. – Т. 110, Вып. 1 (4). – С. 118–133.




Copyright (c) 2019 PODILIAN BULLETIN: AGRICULTURE, ENGINEERING, ECONOMICS