CHARACTERISTICS OF THE CHEMICAL COMPOSITION OF OILS OF MODERN SORTES IN LUPIN OF HIGHER EDUCATION AND THE PERSPECTIVES OF USE OF IT IN VARIOUS AREAS OF THE PEOPLE'S AGRICULTURE

В. І. Ратошнюк

Abstract


The use of fatty acids of lupine oil to create a complete balance of fatty acid composition; antioxidants; vitamins; minerals and other food ingredients is an essential basis for the creation of dietary foods to meet their growing demand from the population. Due to the inclusion of the specified oil in the formulation of food preparation in the amount of 10 % of the weight of fat there is an increase in the proportion of unsaturated and a decrease in the proportion of saturated fatty acids in foods; which is a positive decision and the most effective and economically justifiable method of constructing fat products with a given composition and ratio PUFA; which meets the requirements of the nutrition science. In addition; lupine oil can be an important component in the manufacture of a wide range of articles and products of daily consumption; namely: margarine; mayonnaise; soap; shampoos; lubricants; stearin candles; oils; perfumes; etc.

Keywords


lupine oil; fatty acid composition; saturated and unsaturated fatty acids

References


Klyuchkin, V.V. (1967). The main directions of processing and use of food products from the seeds of lupine and amaranth. Storage and processing of agricultural raw materials, 9, 30-33. [in Russian].

Matvieva, T.V, Fedyakina, Z.P., & Shapovalova, I. Є. (2013). Blending of oils with optimized fatty acid composition. Bulletin of the NTU "KhPII", 11, 116-120.

Methodical recommendations МР 2.3.1.1915 - 04. (2014). Recommended levels of consumption of food and biologically active substances. M. [in Russian].

Nechaev, A.P., & Kochetkova, A.A. (2005). Vegetable oils of functional purpose. Fat and oil industry. № 3, 20-21 [in Russian].

O'Brien, R. (2007). Fats and Oils: Production, composition, and properties, impurities. 2-nd ed.; (Transl. Shirokova, V.D.). Moskow.

Okara, A.I., Zemlyak, K.G., Kalenik, T.K. (2009). Management of the fatty acid composition and consumer properties of vegetable oil mixtures by optimizing formulations. Fat and oil industry, № 2, 8-10. [in Russian].

Samoylov, A.V., Kochetkov, A.V., Severinenko, S.M. (2010). Optimization of the calculation of mixtures of vegetable fats and oils using the criteria of their physiological functionality. Food industry. № 9, 68-70. [in Russian].

Kulakova, S.N., Baikov, V.G., & Bessonov, V.V. (2009). Features of vegetable oils and their role in nutrition. Fat and oil industry. № 3, 16-20. [in Russian].

Paronyan, V.Kh. (2006). Technology of fats and fat substitutes. Moskow : Deli print [in Russian].

Skoryukin, A.N. (2005). Technology for the production and application of blended fat products with the optimal composition of PUFA: Author. Dis. .... On the basis of science. Step by step. Tech. Sciences: spec. 05.18.06. Moskow. [in Russian].

Stepicheva, N.V., & Fudko, A.A. (2011). Blended vegetable oils with optimized fatty acid composition. Chemistry of plant raw materials, № 2, 27-33.

Tarshin, S.I. (2004). State regulation of the development of oil production in Ukraine: Author. Dis. For obtaining sciences. Cand. State sciences Exercise Special 25.00.02 - 187 "Mechanisms of Public Administration". National Acad. State Exercise Under the President of Ukraine; Hark Region In-t state Exercise. Kharkiv, 20.

Davidovich, O.Ya. (2010). Formation of the consumer properties of sugar cookies with natural antioxidant additives: Author. Dis. For obtaining sciences. Degree Candidate Tech. Sciences: special 05.18.15 "Commodity study". Kiev. Nats Trade.Ekonom. Un-t. Kyiv, 24.

Chumak, O.P., & Gladkiy, F.F. (2006). Scientific and practical bases of technology of fats and fat substitutes: educational. Way. Kharkiv, NTU "KhPN"


GOST Style Citations


Ключкин В. В. Основные направления переработки и использования пищевых продуктов из семян люпина и амаранта. Хранение и переработка сельхозсырья. 1997. № 9. С. 30– 33.

Матвєєва, Т. В., Федякіна, З. П., Шаповалова І. Є. Купажування олій з оптимізованим жирнокислотним складом. Вісник НТУ ≪ХПІ≫. 2013. № 11. С. 116120.

Методические рекомендации МР 2.3.1.1915 – 04. Рекомендуемые уровни потребления пищевых и биологически активных веществ. Москва , 2004.

Нечаев, А. П., Кочеткова, А. А. Растительные масла функционального назначения. Масложировая промышленность. 2005. № 3. С. 20–21.

О’Брайен, Р. Жиры и масла: Производство, состав, и свойства, примесей ; 2-е изд.; пер. с англ. В. Д. Широкова. 2007. 752 с.

Окара, А. И., Земляк, К. Г., Каленик, Т. К. Управление жирнокислотным составом и потребительскими свойствами растительных масел-смесей путем оптимизации рецептур. Масложировая промышленность. 2009. № 2. С. 8–10.

Самойлов, А. В., Кочетков, А. В., Севериненко С. М. Оптимизация расчета смесей растительных жиров и масел с использованием критериев их физиологической функциональности. Пищевая промышленность. 2010. № 9. С. 68–70.

Кулакова, С. Н., Байков, В. Г., Бессонов В. В. Особенности растительных масел и их роль в питании. Масложировая промышленность. 2009. № 3. С. 16–20.

Паронян В. Х. Технология жиров и жирозаменителей. Москва : Дели принт. 2006. 760 с.

Скорюкин А. Н. Технология получения и применения купажированных жировых продуктов с оптимальным составом ПНЖК: автореф. дис…. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук.: спец. 05.18.06. Москва, 2005. 20 с.

Степычева Н. В., Фудько А. А. Купажированные растительные масла с оптимизированным жирно-кислотным составом. Химия растительного сырья. 2011. № 2. С. 27–33.

Таршин, С. І. Державне регулювання розвитку олійного виробництва в Україні: автореф. дис. на здобуття наук. канд. наук з держ. упр. спец. 25.00.02 – 187 "механізми державного управління". Нац. акад. держ. упр. при Президентові України; Харк. регіон. ін-т держ. упр. Харків, 2004. 20 с.

Давидович О.Я. Формування споживних властивостей печива цукрового з природними антиоксидантними добавками : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.18.15 «Товарознавство». Київ. нац. торг.-екон. ун-т. Київ, 2010. 24 с.

Чумак О. П., Гладкий Ф. Ф. Научно-практические основы технологии жиров и жирозаменителей: учебн. пособник. Харків : НТУ «ХПН». 2006. 175 с.




Copyright (c) 2019 Podilian Bulletin: Agriculture, Engineering, Economics

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.


Ліцензія Creative CommonsState Agrarian and Egineering University in Podilya